Uncategorized

#FitGirlConfession – I had a binge eating disorder

Nowadays my relationship with food is a healthy one. Sometimes we fight, sometimes we laugh, but we always respect each other! A few years back, this relationship was not healthy at all, it was obsessive. I was so crazy about food, and all it did was make me feel bad about myself. Not a relationship you want to be in for the rest of your life.

#FitGirlConfession

I had a binge eating disorder. There, I said it! I don’t think this kind of eating disorder is the most well-known eating disorder out there, but it sure as hell is one. Whenever I felt sad or just bored, I’d gather my favorite food together, sat on the couch (or even in bed) and ate it. All of it. Sometimes at night, I’d snuck out of bed and raid the fridge. Hoping my roomies and later on my boyfriend wouldn’t hear me. And when I woke up, I felt so unbelievably guilty. So I wouldn’t eat until lunch, to compensate. And most of the time, in the evening it started all over again.

Listen to your body
I am not sure why and how I developed this relationship with food. But when I started seeing a therapist for it, I did understand it better though. My therapist explained to me that I had forgotten how to listen to my body. I misinterpreted the signals it gave me and always answered its questions and needs with food. Now I know that my body is not always telling me that it’s hungry. Sometimes it’s sleepy, needs affection or is just bored. Now that I know that, I can cope better with my cravings. It has been really, really hard to overcome this, but I am getting there. One step at a time.

Proud of myself
I did a lot of attempts to get to where I am now, had fallbacks, but never gave up! It’s still a bit painful for me to share these things about myself. But while writing this down I realize that I am actually really proud of what I have already accomplished. I still think a lot about food, but in a healthy way. And even though I have to drag myself to the gym sometimes, I go there at least three times a week! That’s pretty fucking awesome right?

So, no matter what your obstacle or problem might be, I promise you that it feels great to make the first step in the right direction. If you really set your mind to it, you’ll get wherever you want to be eventually. I speak from experience!

AnnaTas2

Tips for a healthy relationship with food

 • Eat on fixed times. Often when you develope something like an eating disorder, your mind and your body are out of balance. You need to recognize when you are hungry and when you have had enough. Eating on fixed times every day really helps to reboot your system. After a few weeks your body will naturally tell you what it needs, but you have to listen closely. The answer is not always food!
 • Distraction. If you feel a binge coming on, look for distraction. Take a warm bath, go out for a walk or call your best friend and tell her what`s going on. If you still feel hungry after doing that, grab an apple. If that doesn’t satisfy you, you’re not hungry. There might something else you gotta do. Again, listen to your body.
 • Make sure you always carry a snack with you. To prevent you from giving into a binge you should always bring healthy snacks with you. If you feel you are hungry and you have to wait too long for your next meal, the risk is bigger that you’ll overeat.
 • Plan your meals ahead. If you think wisely about what you are going to eat the next day, you`ll make better food decisions. You’ll have plenty of time to prepare healthy meals and snacks. Eating healthy doesn’t  mean less tasty. The internet is filled with nice and healthy recipes.  Dive into it and I`m sure you’ll amaze yourself and others with your culinary creations.

Make a stance
Being able to reach out on a topic like this to such a strong, positive and supportive community as #FITGIRLCODE, I encourage all the Fit Girls to make a stance and support a cause like this one. By just talking to a friend in need, reaching out to a family member, or sharing your supports online to other people going through this, you could communicate an immense amount of courage to someone, or to thousands.

Leave a Comment

Comments

 1. Margot

  Knap hoor dat je hier over schrijft!

  • Anna Schram

   Hi Margot, dankjewel voor je lieve berichtje! Ik vond het best wel spannend om dit stukje van mezelf te delen met de rest van de wereld, maar ik hoop dat ik anderen met mijn verhaal kan inspireren. Het heeft me in ieder geval goed gedaan om het op te schrijven en hierdoor voelt het alsof ik weer een stukje dichter bij mijn doel ben.

 2. Tess

  Knap dat je dit deelt meid! En wat goed van je dat je over die eetstoornis heen bent geraakt. Ik denk dat dit voor veel meiden herkenbaar is, en ze hier veel steun in zullen vinden 🙂

  • Anna Schram

   Dankjewel voor je lieve woorden Tess! Dat doet me hartstikke goed. En ik hoop inderdaad dat ik andere meiden met dezelfde, of andere problemen kan inspireren om de eerste stap te zetten richting verandering!

 3. Steffi

  You are awesome An! So proud! <3

  • Anna Schram

   Thanks stef, superlief!!!

 4. Meriam

  <3! Zijn er ook smileys om te laten zien dat ik trots op je ben??:-)

  • Anna Schram

   Dit berichtje zegt meer dan genoeg lieve Meriam! Dankjewel!

 5. Meike

  Wat een lef om dit te delen. Je bent een voorbeeld voor velen!

  • Anna Schram

   Hi Meike, bedankt voor je enorm enthousiaste en lieve reactie! Mijn weekend kan niet meer stuk hoor 🙂

 6. Bregje

  Trots op je lieve, mooie Anna!

 7. Hester

  Dankje voor deze post, het is fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met dit probleem. Die eetbuien die jij hebt herken ik ook heel erg. Al heb ik daarna altijd de neiging om alles eruit te gooien. Het gekke is dat boulimia altijd me blijft achtervolgen, het kan een paar jaar goed gaan maar als ik dan weer in een mindere periode zit komt het soms even weer terug. Gelukkig is het alleen na hevige eetbuien en doe ik het niet obsessief met alles wat ik eet.

  Wat je zegt met over weer naar je lichaam luisteren dat heeft mij ook heel erg geholpen. Dit is lastig, maar zodra je de signalen gaat herkennen ben je je er steeds meer van bewust.
  En het zware, opgeblazen gevoel wat je dan hebt dat wil je gewoon echt niet meer nog eens meemaken.

  • Anna

   Lieve Hester, bedankt voor je openhartige berichtje. Het zal er inderdaad altijd een beetje in blijven zitten. Ik voel die eetbuien ook nog wel eens aankomen. Gelukkig kan ik nu op tijd ingrijpen, maar ik voel me nog steeds schuldig de dag erna. Dat is iets waar ik nog aan moet werken. Zachter zijn voor mezelf… Als je een keertje de mist in gaat is dat geen ramp. Je kunt niet altijd alles perfect doen.

   Ik ben blij om te horen dat het bij jou ook een stuk beter gaat! Denk vooral aan hetgeen wat je tot nu toe bereikt hebt en wees daar trots op.

   Liefs XO

 8. Bregje

  Je bent een topper lieve Anna! Ben ongelooflijk trots op je! Niet alleen op je looks, maar juist op die geweldige ontwikkeling die van binnen is gekomen! SMAK!

  • Anna

   Thanks lieve Bregje! Bedankt voor je lieve woorden, dat doet me heel veel goed!

 9. Anne

  You are amazing Anna!
  I have been through exactly the same thing and I know how hard it is. The thing with binge-eating disorder is that it is still a bit overlooked by some therapists, because some of them (the most stupid ones only, which is a small share, but believe me, they do exist) think that only anorexia and bulimia are EDs.. My first therapist was this kind of guy and he didn’t help me AT ALL! But then I have moved to the NL in September 14 and found another therapist here, who really helped! Now I am “recovering” I guess, doing my best to listen to my boday. I have found that meditation (I am using Headspace) helps. I have also found out that doing something fun after dinner helps me not to binge afterwards (I play the Sims (haha looks like I am 10 but I don’t care), I watch funny videos, I put a facemask and take crazy pictures, ..).
  I wish you to continue on this path and thanks for sharing, it’s very brave of you! 🙂

 10. J

  Wat knap dat je dit durft te delen!

  Voor mij is dit helaas pijnlijk herkenbaar… Ik hoop dat het mij ook ooit zal lukken om uit het patroon van eetbuien en weer een poging tot uithongeren te komen. Je bent iniedergeval een echte inspiratie!

 11. Andrea

  Wat een stoere chick ben jij!!

 12. Charlotte

  Wat een mooie bericht Anna. Respect voor hoe je dit vertelt en hoe je hier mee om bent gegaan en nog steeds gaat. Niet altijd even makkelijk! Wish you all the best of luck & blijf een inspiratie voor velen.

 13. Merel

  Weer een mooie blog en ook wederom herkenbaar. Eten op gezette tijden helpt mij ook, maar zodra ik thuis zit gaat alles, echt alles, in m’n mond. Frustraties. Nu ik in myfitnesspal alles bijhoud voor strongfit gaat het wel beter omdat het voelt als eten in het openbaar. Maar als er dan weer geen kilo af is, biedt m’n snackhand weer soelaas. Echt een soort slecht huisdier, die snackhand. Zoals die stofbal uit de swifferreclame. Ik hoop dat je tips een goede swiffer zijn. Heel fijn dat jullie deze week aandacht aan dit soort topics besteden. Goed voor ieders balans. Thanks

 14. […] goed werkte door de aloe vera. Voor mij persoonlijk was 9 dagen alleen te lang. Ik had vroeger een eetbui-stoornis en het heeft me heel veel moeite gekost om de balans terug te krijgen in mijn eetpatroon. Op dag 6 […]